четвъртък, 2 април 2015 г.

В очакване на Великден



Великден е най–светлият празник за християнския свят. На този ден християнската църква почита Възкресението на Божия син Исус [Христос]. Празникът е подвижен и се отбелязва в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние. Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията неговото отбелязване започва по време на Страстната седмица.
Яйцата се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или Велика събота, като първото яйце задължително се потапя в червена боя, символизираща Христовата кръв. На Великден сутринта със същото яйце се прави кръстче по челата на децата, а след това и на останалите членове семейство.
Учениците от I I ”а” клас при СОУ ‘Христо Ясенов” се включиха в обучението, което се организира от Историческия музей в гр.Етрополе
.Второкласниците за втора поредна година участват в Работилницата за рисуване на етрополските „плескани” яйца. Всеки ученик с голямо  желание, търпение и интерес нарисува своето великденско яйце под умелото ръководство на г-жа Наталия Цветкова и г-жа Венета Мишева.
Яйцата бяха нашарени с пчелен восък и писалка.Фигурите, които нарисуваха върху яйцето са кръст, петле и бърдуче с цветя. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар